Olin 19-vuotias, kun reissasin reppu selässä maailman ympäri. 23-vuotiaana muutin Hongkongiin ja sieltä elämä jatkui vielä Tokion sykkeeseen. Teknologia on tehnyt mahdolliseksi sen, etten ole koskaan tuntenut olevani eristyksissä kotoa, vaikka kaukana olen ollutkin. Vielä reppureissullani yhteydenpito kotiin oli kiinni siitä, oliko lähistöllä nettikahvilaa. Aasiaan muuttaessa saatoin älypuhelimeni ansioista olla jo käytännössä koko ajan yhteyksissä Suomeen. Jopa 83-vuotias isoäitini sanoi: “Kiva kun olet ulkomailla, nythän me skypetellään useammin, kuin tavallisesti”. Itä-Suomessa asuva mummi on aina halunnut pysyä digitalisaation harjalla meidän nuorten vuoksi.

Fyysinen välimatka havainnollistaa hyvin, kuinka teknologia vapauttaa meidät riippumattomiksi ajasta ja paikasta. Yritykset investoivat paljon juuri tähän teknologiaan: ketterään viestintään, vuorovaikutukseen ja läpinäkyvyyteen. Silti pidämme kuitenkin yhä visusti kiinni vanhoista toimintamalleista. Kun työelämän kuumimmiksi puheenaiheiksi ovat nousseet sitoutuneisuus, työtyytyväisyys ja työssä jaksaminen, tarvitaan kuitenkin tarkempaa oman navan tutkiskelua tässäkin asiassa.

Harward Business Review- tutkimuksessa selvitettiin, miksi suuret investointimme henkilöstön sitouttamiseen tuottavat niin vähäisiä tuloksia. Sen sijaan, että pyrkisimme sitouttamaan henkilöitä pistemäisillä ratkaisuilla, kokevat työntekijät sitoutumisen kannalta kaikkein tärkeimmäksi kulttuurisen, teknologisen ja fyysisen työympäristönsä. Pystyn allekirjoittamaan tämän myös omalla kohdalla.

Yritykset panostavatkin teknologiaan ennen kaikkea työn tehostamiseksi. Myös fyysisissä työtiloissa näkee toteutettavan yhä luovempia ratkaisuja työssä viihtyvyyden varmistamiseksi. Mutta entäpä jos työympäristöä ei rajoitettaisi enää vain toimiston seinien sisälle? Vaikka toimisto on tärkeä kohtaamispiste, teknologian avulla työympäristöksi voi laajeta koko maailma tai oma tuttu elinympäristö. Lopulta työkulttuuri mahdollistaa sen, miten toimimme tässä uudessa ympäristössä.

Toiset organisaatiot kulkevat muutoksen keulakuvina. Esimerkiksi Dna:lla mutkattoman työn malli on vaatinut ennen kaikkea luottamusta. Vincitillä sen sijaan on ymmärretty, että jokainen työntekijä on yksilö, jolloin samat toimintamallit eivät sovi kaikille. Saan myös itse työskennellä organisaatiossa, jossa rakennan oman työni itseohjautuvasti. Vanhasta tottumuksesta tulen edelleen usein toimistolle, mutta tarvittaessa valitsen sen hetkisen työympäristön tehokkuuden, arjen joustavuuden tai vaikkapa luovuuden inspiraation löytymisen kannalta. Meillä digitalisaatio ja kulttuurimme on siis mahdollistanut sen, että työ on siellä, missä minä olen. Työympäristöni on rajaton ja lopulta kyseessä on itsensä johtaminen. Toimintatapojen kehittäminen on jatkuva prosessi sekä uusien palveluiden jatkuvaa kokeilua. Harjoittelemme tätä sisäisesti, mutta myös rohkeasti yhdessä asiakkaiden ja kumppanien kanssa.

Kun Cloudrivenillä luomme asiakkaillemme digitaalisia työympäristöjä, pyrimme tätä kautta avaamaan ovet niin pitkälle, kuin organisaatio on valmis vastaanottamaan muutoksen. Etätyö ei ole päätavoitteemme vaan ketteryys ja työn merkityksellisyys, joilla mahdollistetaan organisaation kilpailukyky jatkuvassa muutoksessa. Haluamme myös tuoda tätä ilmiötä laajemmin suomalaiseen työelämäkeskusteluun kuluvan vuoden aikana.

Osaavien työntekijöiden sijaan tänä päivänä organisaation suurin kilpailukyky on siis sitoutuneet työntekijät. Työhyvinvointi ja työssä viihtyminen eivät ole megatrendejä, jotka ajavat kyllä ohitse, kunhan organisaatiot vain pitävät kiinni vanhoista tavoistaan. Meidän onkin onnistuttava luomaan kannustavia työympäristöjä, joissa työntekijämme viihtyvät. Kirjoittaessani tätä blogia istun avarassa kahvilassa kaksi korttelia kotoani. Höyryävä vihreä tee odottelee jäähtymistään ja kadulla vilisee töihin kiirehtiviä ihmisiä – ehkä vähän suurkaupungin tuntua kuin Tokiossa konsonaan.

Millainen on sinun valitsema työympäristösi tänään?

 


Haluatko kuulla lisää kannustavista digitaalisista työympäristöistä? Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun pian yhtyeksissä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *