Cloud Technology Townhall Tallinn 2024 – mitä jäi käteen 30€ tapahtumalipusta?

Tallinnassa nyt toista kertaa järjestetty pilvitapahtuma on tullut jäädäkseen. Toimivat puitteet ja edullinen hintataso takasivat, että paikalla oli runsaasti kansainvälisiä osallistujia, IT-toimittajien lisäksi myös pilviteknologiaa hyödyntävien asiakasorganisaatioiden edustajia. Paikkana oli Kultuurikatel (Kulttuurikattila). Kiinnostava ja näyttävä paikka, ja sijainti kävelymatkan päässä D-terminaalista.

Kävin kuuntelemassa useita esityksiä. Keskeisimpinä asioina mieleen jäi:

  • Tekoälykeskustelu käy kuumana edelleen. Copilot Studio tulee olemaan organisaatioiden AI-ratkaisukehityksen näkökulmasta todella voimakas työkalu.
  • AI-teknologia ei ole vielä kaikilta osin kypsässä vaiheessa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että itsellänikin jo muutaman viikon käytössä ollut Copilot for Microsoft 365 ei aina palvele odotetulla tavalla, vaikkakin se edelleen usein yllättää erittäin laadukkailla tuotoksillaan.
  • IT governancen merkitys nostaa päätään. Tästä kirjoitin pari viikkoa sitten postauksen, ja teema korostui myös tämän tilaisuuden keskusteluissa ja esityksissä. Asia tulee korostumaan, kun lähitulevaisuuden ratkaisuissa AI- ja low-code -kyvykkyyksiä halutaan linkittää keskenään.

Yleisesti ottaen tapahtuma tarjosi aika hyvän kattauksen eri teknologioita ja aihealueita.  Tässä tärkeimpiä poimintoja hieman kattavammin listattuna.

AI:n tuoma lisäarvo + ratkaisujen kypsyys

Microsoftin keynote painottui, ei ehkä kovin yllättäen, generatiiviseen tekoälyyn. Puheenvuoro painottui tekoälyn toimintalogiikan kertaukseen ja iso viesti koko paikalla olevalle yleisölle oli, että ”kaikista meistä tulee tekoälyn kouluttajia/opastajia – ottakaa homma haltuun”. En väitä vastaan.

Copilot Studio on voimakas työkalu, joka mahdollistaa esimerkiksi

  • Generatiivisten AI bottien luonnin parhaimmillaan muutamassa minuutissa, esimerkiksi olemassa olevan verkkosivuston pohjalta (Copilot botit, joista aiemmin puhuttiin nimellä Power Virtual Agent). Näitä botteja voi myös laajentaa itsepalveluiden suuntaan – botit osaat kehittäjien antamien kuvausten perusteella kytkeytyä API-rajapintoihin ja vaikkapa Power Automate -automaatioihin.
  • Copilot for Microsoft 365 -laajennokset Graph API:n ja/tai plug-in -toteutusten kautta. Näillä voidaan laajentaa myös tämän Copilotin kyvykkyyksiä omien rajapintoihin ja itsepalvelutoteutusten suuntaan.

Aidosti kutkuttavia mahdollisuuksia, jotka tulevat muuttamaan kokemusta, jolla hyödynnämme IT-sovelluksia ja -palveluita. Ja samalla on todettava, että Copilot Studio ja sen mahdollisuudet eivät ole täysin ongelmattomasti hyödynnettävissä. Bugit ja rajoitteet haittaavat vielä tällä hetkellä tekemistä. Odotellaan siis vielä muutamia viikkoja, ehkä pari kuukautta, ja olemme varmasti taas hieman viisaampia.

Power Platform ja Azure digitalisaation kehittämisen tukena

Power Platform -alustan, ja laajemmin ottaen koko Azuren, hyötykäyttö oli myös tapetilla. Itseäni kiinnostavia teemoja olivat muun muassa virtuaalitaulujen käyttö Dataverse-tietovaraston kytkemiseksi muihin tietovarastoihin (kiinnostavaa esimerkiksi Power Pages -portaalitoteutuksissa), sekä kokemukset Power Platformin laajamittaisemmasta hyödyntämisestä digitalisaatiotavoitteiden tukena.

Yhtä kaikki, tapahtuma oli antoisa ja tarjosi hyviä keskusteluita Suomalaisten kumppaneiden ja asiakasorganisaatioiden kanssa. Esityksiä löytyy aika kattavasti laidasta laitaan, riippuen omista kiinnostuksen kohteista. Suosittelen pitämään silmällä ensi vuoden tapahtumaa – oletan, että sellainen on tulossa!

Lisätietoja: 

Antti Martikainen
Principal Consultant
+358 40 550 7174
antti.martikainen@cloudriven.fi 

Ota yhteyttä