ROMUKAUPPIAS LOI YHTIÖLLEEN OMAN TOIMINNANOHJAUSJÄRJESTELMÄN 

Kun Romuta tarvitsi liiketoimintansa sähköistämiseen ja tuotantonsa ohjaamiseen ketterän ja mukautuvan järjestelmän, toimitusjohtaja Jyrki Mutanen suunnitteli sen itse 

Kun rupean puhumaan romuliikkeestä, tulee kuulijalle usein akuankkamainen mielikuva valtavista romukasoista ja epämääräisestä nuhjuisesta ukosta, jonka koira räksyttää ketjun päässä. Ikävä kyllä, se on osittain totta.” Näin vitsailee romukauppiaaksi itseään tituleeraava Romutan toimitusjohtaja Jyrki Mutanen. On kuitenkin myös kaupunkikaivoksia pyörittäviä, edistysmielisiä yrittäjiä, jotka louhivat jätteestä tulevaisuuden raaka-ainetta. 

”Meidän ala poikkeaa monessa mielessä kaikista muista bisneksistä”, kuvaa Mutanen syitä sille, miksi hänen romualan yritykselleen oli vaikeaa löytää valmista toiminnanohjausjärjestelmää (Enterprise Resource Planning, ERP). ”Jos mulla on kauppa ja haluan myydä paljon hattuja, voin aina ostaa niitä markkinoilta rajattomasti. Romukaupassa kuitenkin myyminen on helppoa, mutta ostaminen vaikeaa.” Toinen romukaupan erityispiirre ovat erittäin tarkat ympäristöraportointivaatimukset siitä, mitä on otettu vastaan ja paljonko ja mitä on lähetetty ja kenelle. Kolmantena toimialan erityispiirteenä Mutanen mainitsee hintojen voimakkaan heilahtelun: ”Sekä osto- että myyntihinnat vaihtelevat jatkuvasti ja hinnastoja pitää pystyä päivittämään pahimmillaan viikon välein. Lisäksi näistä muutoksista pitää pystyä viestimään tehokkaasti myös asiakkaille.” Neljänneksi erikoisuudeksi romubisneksessä Mutanen listaa vielä sen, ettei tuotteista tai palveluista lähetetä laskuja. Niiden sijaan asiakkaan puolelta tulee Romutalle ostohyvityksiä, jotka perustuvat toimitetun romun todelliseen painoon. 

Auttaa parantamaan maailmaa saaden yhteiset luonnonvarat riittämään. 

Mutanen on noussut Romutan toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi monen portaan kautta. ”Koulumenestykseni niin sanotusti tuki tätä alanvalintaa, mutta olen matkan varrella yrittänyt pyristellä romubisneksestä poiskin. Kuitenkin olen aina palannut takaisin ja nyt olen todennut, että tämä on mun juttu”, Mutanen toteaa. Alalle hän tuli alun perin lapioimaan lunta kulkuväyliltä, siirtyi myöhemmin romunkäsittelyyn, autokuskiksi ja romurekkakuskiksi. Sieltä matka jatkui yksikön edustajaksi ja perustamaan uusia toimipisteitä. ”Ollessani nuori oli alan maine enemmän sellainen, että ihmiset kuvittelivat minun olevan jossain romulassa töissä penkomassa jätekasoja”, Mutanen muistelee. ”Alan habitus on kuitenkin nykyään ihan toista maata, kun tänä päivänä puhutaan kiertotaloudesta ja siitä, kuinka romubisnes osaltaan auttaa parantamaan maailmaa saaden yhteiset luonnonvarat riittämään.” 

Puolen miljoonan ERP-investointi vaihtui itse tekemiseen 

Kun Romutan perustamista hahmoteltiin, yhtiön kotipaikka siirtyi suunnitelmissa Jyväskylästä nelostien varteen Liminkaan, lähelle terästehtaita. Toimitusjohtajaksi pyydetty Jyrki Mutanen kuitenkin totesi, ettei halua perheineen muuttaa nykyiseltä kotipaikaltaan Muuramesta. ”Minä halusin itselleni työkalut ja firmalle toiminnanohjauksen järjestelmän, joiden avulla voin tehdä etätöitä kotoa.”  

Haasteeksi sopivan toiminnanohjauksen järjestelmän hankinnalle muodostuivat sekä valmis-ERP:ien sopimattomuus Romutan liiketoiminnan erityispiirteisiin, että hintalappu, joka järjestelmien kylkeen yleensä on liimattu. ”Romubisnestä kun pistetään pystyyn, ostetaan kalliit koneet ja pistetään kentät viimeisen päälle asfalttiin”, Mutanen kuvaa. ”Sitten kun nuori toimitusjohtaja alkaa pyytää rahaa toiminnanohjausjärjestelmään, ei rahaa enää löydykään. Kertaakaan urallani en ole pystynyt rahoittajille puolen miljoonan ERP-investointia perustelemaan.” 

Kertaakaan en ole pystynyt perustelemaan puolen miljoonan ERP-investointia. 

Mutasen alkuperäinen suunnitelma olikin rakentaa yhtiölle toiminnan ohjaamiseen väliaikainen ratkaisu, jolla hän pystyisi vakuuttamaan yhtiön hallituksen ja rahoittajat niin sanotusti oikean ERP-järjestelmäinvestoinnin järkevyydestä. ”Lähdin tekemään meidän toiminnanohjausratkaisua itse myös siksi, että halusin kehittää liiketoimintaa, en keskittyä siihen, miten vähän vääränkokoinen Lego-palikka saadaan yhdistettyä tuohon toiseen. En halunnut yrittää sorvata valmiita ohjelmia toimimaan keskenään, koska enhän minä siinä kehitä liiketoimintaa.” 

Cloudrivenin avulla ketterästi kohti tavoitteita 

Mutasen oma innostus Microsoftin työkaluihin lähti Sharepointista, jolla hän ohjelmavalikoiden, demojen ja nettivideoiden avulla itse rakenteli ensimmäiset ratkaisut. ”Todella iso hyppäys kehityksessä tapahtui, kun Cloudriven tuli kumppaniksemme”, Mutanen kehuu. ”Silloin saimme mukaan logiikkaa, ja mikä parasta, asioiden läpivientiajat on todella nopeita. Minä piirrän prosessikaavion, käydään kenttätyöntekijöitten kanssa läpi, mitä vaiheita siihen kuuluu, käyn palaverin Cloudrivenin kanssa, ja sieltä seuraavana tulee visuaalinen malli – oikeastaan jo käyttöliittymä. Tästä jo päästään työntekijöiden kanssa katsomaan ja testaamaan, löytyykö kaikki toivotut toiminnallisuudet ja onko ratkaisua sujuva käyttää. Seuraavassa vaiheessa Cloudriven onkin sitten jo toteuttanut taakse logiikan. Yhden sovelluksen läpivientiaika on noin kuukausi – ne on todella lyhyitä juttuja”, Jyrki Mutanen toteaa. 

Nykyään Romutan ketterästi ja modulaarisesti rakentuneessa ERP-järjestelmässä pyörii käytännössä yhtiön koko toiminnan kirjo. Se sisältää tiedot asiakkuuksista ja auttaa pitämään logistiikan pyörät pyörimässä niin, ettei lastaukseen tulevien autojen tarvitse odotella eikä rahtikirjoja, ympäristö- tai jätekoodeja naputella käsin tai lähetellä sähköpostilla. Järjestelmä sisältää Romutan henkilöstöpuolen dokumentit ja tietosisällöt ja auttaa johtamiseen, ympäristöön ja turvallisuuteen liittyvien ISO-sertifiointiraporttien tuottamisessa. Tietoturva tarkoittaa Romutassa järjestelmän myötä ihan muuta kuin portin sulkemista ja räksyttävää koiraa kentällä, ja työturvallisuuden osalta yhtiössä saadaan nyt tehokkaasti kerättyä kentältä tieto siitä, missä vaaran paikat piilevät. 

”Vitsi, tämähän onkin aika hyvä!” 

Järjestelmässä keskeisessä roolissa ovat Microsoftin teknologiat, joista esimerkiksi vähäkoodinen, eli low-code-alusta Power Platform on ahkerassa käytössä. ”Minä en edes ollut kuullut termiä low-code, vaan nämä on minusta sovelluksia, joilla pystyn tekemään itselleni sopivat ratkaisut”, Mutanen toteaa ja jatkaa: ”Esimerkiksi Power Automate on meidän sihteeri. Aikaisemmin paperisen rahtikirjan sihteeri kirjasi käsin Exceliin.” Nyt tiedot kerätään mobiilisovellukseen ja datan siirtäminen sovelluksesta eri järjestelmiin tapahtuu automaattisesti. 

Paremmat järjestelmät ja tieto helpommin saatavissa. 

Mutanen aloitti Romutan järjestelmän rakentamisen vuonna 2017, minkä jälkeen yritys on ollut jatkuvalla kasvupolulla. ”Viime vuonna toinen yritys osti meidät ja järjestelmiin on pitänyt lisätä esimerkiksi uusia toimipaikkoja. Kaikki skaalautuminen on kuitenkin tapahtunut kivuttomasti yrityksen kasvun mukana”, Mutanen iloitsee. Järjestelmän modulaarinen luonne ja muokattavuus mahdollistavat myös tulevaisuudessa Romutan liiketoiminnan mukaisten uusien toiminnallisuuksien jatkuvan kehittämisen ja sitä kautta liiketoiminnan moninkertaistamisen. 

Tulevaisuuden Jyrki Mutanen näkeekin valoisana niin Romutalle kuin itse suunnittelemalleen järjestelmällekin. ”Minä veikkaan, että tämä ratkaisu otetaan seuraavaksi käyttöön meidät ostaneessa yrityksessä, koska meillä on kuulemma paremmat järjestelmät ja tieto helpommin saatavissa kuin heillä. Tästä kun keskusteltiin, aloin ensimmäistä kertaa itsekin arvostaa näitä omia tekeleitäni”, hän hymyilee. ”Silloin huomasin, että vitsi, tämähän onkin aika hyvä!”  

Etätyövisio saavutettu Espanjan palmujen alla 

Toimitusjohtaja Jyrki Mutanen ei ole Romutassa ainoa, joka on uuden järjestelmän myötä päässyt irti toimistotyön ajasta ja paikasta. Nykyään yhtiön koko hallinto tekee kokonaan etätöitä, mikä on Mutasen mukaan erittäin poikkeuksellista vanhoillisella romualalla. ”Mutta kyllä minä edelleen pikkujouluissa käyn ja kerran kuukaudessa romuja potkimassa”, Mutanen nauraa ja kuvaa tilanteen, jossa totesi visionsa tulleen todeksi: ”Yksi työntekijöistämme lähti Espanjaan tekemään etätöitä. Pidin hänen kanssaan Teams-palaveria, ja palmut huojuivat hänen takanaan. Silloin totesin tavoitteen saavutetuksi.” 

Ota yhteyttä