Thanks, you’re awesome – eli oppitunti kiitollisuudesta

Thanksgiving TurkeyYhdysvalloissa vietettiin eilen Thanksgivingiä eli kiitospäivää. Juhla juontaa juurensa aina vuoteen 1621, jolloin uudisraivaajat järjestivät onnistuneen sadonkorjuun kunniaksi kolmipäiväiset kemut silloisessa Plymouthin siirtokunnassa Massachussettsissa. Perinnettä jatketaan tänä päivänä syömällä hyvin ja jakamalla kiitoksia. Pääsin itse nauttimaan amerikkalaisesta vieraanvaraisuudesta ja kiitospäivän kalkkunasta ystäväni perheen luona. Kiitos, Jeff!

Suomalaiseen kulttuuriin kiitos ja kehut eivät oikein istu. Onnistumiset herättävät meikäläisissä usein enemmän katkeruuden kuin kiitollisuuden tunteita, ja nöyränä kansana mieluummin nyökkäämme hiljaa hyväksymisen merkiksi kuin avaamme suumme. Työpaikoilla palautetta jaetaan yleensä vain silloin, kun hommat eivät ole menneet aivan putkeen. Korjaava palaute palauttaa rengit ruotuun.

Kiitos on kuitenkin aikamoinen ihmesana, joka sopivasti viljeltynä voi viedä koko yrityskulttuuria terveempään suuntaan. Kaikki me kaipaamme kannustavaa palautetta ja rehellistä kiitosta, tunnustusta hyvin tehdystä työstä. Sitä paitsi kiitoksista ja kehuista tulee hyvä mieli. Eikö se ole jo tarpeeksi hyvä syy kiittää kaveria ja kollegaa?

Katso siis seuraava video, jossa hullut amerikkalaiset yrittävät uppopaistaa kalkkunoita, ja käy kiittämässä työkaveriasi tai ystävääsi. Jos haluat pistää oikein ranttaliksi, kerro vielä, kuinka loistotyyppi hän on.