SharePoint Server 2016 julkaistu – mukana parannuksia käyttöliittymään ja arkkitehtuuriin

SharePoint Server 2016 RTM eli Release to Manufacturing* julkaistiin Suomen aikaa viime yönä (lue Microsoftin julkaisema blogikirjoitus aiheesta). SharePoint Server 2016 on yleisesti saatavilla (General Availability, GA) Microsoft Volume Licensing Service Centerissä toukokuun alussa.

Keräsin tähän kolme selkeintä muutosta, jotka parantavat pääkäyttäjän ja loppukäyttäjän kokemusta. Uudessa versiossa on myös paljon muita parannuksia, joihin IT-ammattilaiset voivat tutustua etsimällä Microsoftin tiedotteista ja blogeista lisätietoja esimerkiksi MinRolesta ja ”zero downtimesta”. Merkittävin ja puhutuin muutos liittyy hybridikonfiguraatiohin eli O365-pilviratkaisujen yhdistämiseen On-Premises-ympäristön kanssa.

1. Hybridiominaisuudet hakuun

Yksi toivotuimmista ominaisuuksista on hakeminen On-Premises- ja pilviympäristöstä samalla haulla. Tähän mennessä käytössä ollut ns. Federated search on palauttanut kaksi hakutulosjoukkoa, kun taas hybridihaku palauttaa integroidun hakutulosjoukon. Uuden hakuominaisuuden myötä myös Office Graphin tuomat ominaisuudet saadaan On-Premises –ympäristöihin, näkyvimpänä näistä Office Delve sekä Ryhmät (Groups).

2. Käyttökokemus paranee

Käyttökokemusta on muutettu O365-ympäristön mukaiseksi mm. lisäämällä käynnistysvalikko sovelluksille. Kun käyttäjä klikkaa OneDrive-ikonia sovellusvalikossa, voidaan hänet ohjata joko On-Premises- tai O365-ympäristön OneDriveen. Sivustot-sovellus kerää seurattuja sivustoja myös molemmista ympäristöistä.

3. Tiedostojen kokorajoitukset kasvavat

SharePoint 2016:ssa tiedoston kokoraja nousee 10 gigatavuun SharePoint 2013 olleesta 2 gigatavusta. Samoin tallennustilaa mm. Office 365 -videopalvelussa kasvatetaan 10 gigatavusta yhteen teratavuun sekä 0,5 gigatavuun käyttäjää kohden.

Parannuksia on tehty myös mm. linkkien pysyvyyteen (käyttäjä löytää tiedostoja, vaikka niiden URL-osoite olisikin muuttunut), sivustokokoelmien luonnin nopeuteen ja mobiilikäyttöön. Lisäksi huomattavaa on sekin, että Microsoftin RTM Project Server on samassa jakelussa osana SharePoint Server 2016:a.

Kaiken kaikkiaan muutokset eivät ole suuria verrattuna SharePoint 2013 -versioon, vaikkakin arkkitehtuuria ja muuta ns. ”konepellin” alla olevaa on toki parannettu. Samoin on huomattava, että monet muutoksista (esim. käyttöliittymäparannukset, mobiilikäyttö) ovat olleet saatavilla jo O365-ympäristöissä.

Yleiskatsauksen uusiin ominaisuuksiin voit lukea SharePoint Server 2016 Overview Guide -oppaasta, joka on vapaasti kaikkien ladattavissa.

* Alunperin RTM-termi tarkoitti valmista tuotetta, jonka laitteiden myyjät saivat jo asentaa koneille odottamaan varsinaisen myynnin alkamista, jota kutsuttiin puolestaan GA-termillä. Nykyään Microsoft käyttää näitä termejä ennemminkin kuvaamaan tuotteen ominaisuuksia (esimerkiksi hybridihakua Microsoft kuvaa GA-vaiheen ominaisuudeksi). Käytännössä kuitenkin RTM:n ominaisuudet ovat lopullisen tuotteen ominaisuuksia eli voidaan puhua valmiista ratkaisusta.