Yrittäjän täytyy johtaa itse itseään – ja innostua!

Jussi MoriJokainen päivä on taistelua. Täytyy olla parempi, vahvempi, nopeampi ja tehdä halvemmalla kuin muut. Tällaiset tehokkuushaamut kummittelevat päivittäisessä työelämässämme, ja välillä ne ajavat meidät hulluuden partaalle. Tiedon valtava määrä, hypersaavutettavuus 24/7, työstressi ja käynnissä oleva talouskriisi eivät ainakaan auta meitä elämään rauhallista ja menestyksekästä elämää. Ovatko asiat oikeasti näin huonosti? Muistatko, milloin sait viettää oikeasti rauhallisen hetken?

Kun tarkastelemme päivittäin kohtaamiamme haasteita, loppujen lopuksi selviytymisessä on kyse omasta asenteesta: miten käsittelen kohtaamani ongelmat? Ongelmien syyt ja ratkaisut löytyvät omasta mielestämme ja vain sieltä. Tämän olen ymmärtänyt viimeisinä vuosinani, kun olen työskennellyt enemmän ja vähemmän menestyksekkäästi yrittäjänä. Etsin omaa suuntaani vieläkin päivittäin, nyin itseäni eteenpäin ja kohtaan kaikenlaisia ongelmia, mutta siitä huolimatta yritän löytää aikaa ja energiaa tiedon ”ilmaiselle” jakamiselle yhteisöissä, joissa olen aktiivinen. Kaikki tämä vaatii aika paljon voimia.

Mistä kaikki tämä energia tulee? Oman asenteen täytyy olla kohdallaan, mutta sen lisäksi kyse on ennen kaikkea innostumisesta, entusiasmista, jonka merkitys tulee muinaiskreikasta, jossa se tarkoitti ”olla jumalan hallinnassa”. Jos jostakin asiasta pitää todella paljon, asia tuntuu oikealta ja siihen uskoo, energiaa ylimääräisille ponnistuksille löytyy aina ja vastoinkäymisetkin on helppo selättää. Vastoinkäymiset pitäisi ottaa vastaan haasteina, jotka vievät eteenpäin ja kasvattavat sekä henkilökohtaisessa että työelämässä.

Innostus ja oikea asenne ovat kantaneet minut tänne asti. Tiedän, että minulla on vielä pitkä matka edessä, jotta saavutan haluamani tavoitteet, mutta uskon, että tavoitteet ovat saavutettavissa vain innostuksen, oikean asenteen ja – viime kädessä – kovan työn kautta.

Pelillistämisen puolestapuhujana ja ahkerana verkkovaikuttajana toimiminen on kuin seilaisi yksin avomerellä ilman kompassia: toimiala on uusi, eikä testattuja toimintatapoja ole käytettävissä. Kurssi on asetettu, mutta tulevaisuus on epävarma, enkä voi tietää, kuinka kauan laivani pysyy pinnalla. Syvällä sisimmässäni tiedän kuitenkin, että teen oikeita asioita ja näen vielä auringon nousevan horisontissa.

Kirjoittaja on Peaches Industriesin osakas, Microsoft Most Valuable Professional (MVP) for SharePoint sekä arvostettu pelillistämisen puolestapuhuja.