Johdatko vieläkin kellokortilla?

Konzerthaus am Gendarmenmarkt koko loistokkuudessaan.

Konzerthaus am Gendarmenmarkt koko loistokkuudessaan.

Työnteko on jo muuttunut, mutta onko johtaminen muuttunut sen mukana? Useimmat yritykset jälkiteollisessa maailmassa osaavat jotenkin mitata käytettyä työaikaa. Joillain työpaikoilla saatetaan edelleen pohtia, pitääkö leimata itsensä kahvitauolle, jos ottaa kahvikupin läppärin viereen mukaan.

Mutta kuinka monet yritykset osaavat johtaa suoritusta siten, että työntekijät pohtisivat oman suoritustasonsa kannalta merkityksellisempiä asioita? Kysymys on relevantti, sillä hyvää suoritustasoa ja tulosta ei saavuteta puhtaasti sattumalta.

Jäin pohtimaan tätä kysymystä, kun suuntasin pitkäksi viikonlopuksi Berliiniin itselleni rakkaan lauluharrastuksen pariin. Sibeliuksen Kullervo-sinfonian kaksi esitystä upposivat bravo-huudoista päätellen Konzerthausin yleisöön. Olin pakannut matkaan myös työläppärini, sillä olin esimieheni Jukan kanssa sopinut tekeväni töitä matkalla. Perusarkipäivään toi mukavasti vaihtelua mm. hotellin runsas aamiainen, lenkkeily keväisessä Tiergartenin puistossa, hyvän klassisen musiikin esittäminen korkeatasoisissa puitteissa innostuneelle yleisölle ja ruokapaikan valitseminen Berliinin runsaasta tarjonnasta.

No, entä ne tulokset? Kaksi tarjousta, yksi tarjouksen tarkennus, yksi esitysmateriaali ja yksi puolivalmis tarjous, joista jälkimmäistä lukuun ottamatta kaikki ovat helposti mitattavia suureita. Maanantaille sovittu hallituksen kokous siirtyi, joten myyntiraportin tekemisen sijaan tuliaisten ostamiseen jäi enemmän aikaa. Opettavaista ja kunnioitusta herättävää oli myös kuunnella 72-vuotiaan Jorma Hynnisen häikäisevää ja vangitsevaa laulamista.

Konzerthausorchester Berlin ja Pietari Inkinen esittävät Sibeliuksen Kullervon.

Konzerthausorchester Berlin ja Pietari Inkinen esittävät Sibeliuksen Kullervon.

On töitä ja tilanteita, joihin etätyö ei sovi, mutta selkeät yhdessä sovitut mittarit ja tavoitteet tekevät työstä sekä sen valvonnasta ja suorittamisesta helpompaa ja vapaampaa. Voisiko sillä olla myös vaikutusta työntekijän suoritustasoon? Mikäli omaa matkaani, Cloudrivenin omia asiakascaseja ja yleisiä tutkimuksia katsotaan, vaikutukset ovat selkeästi positiivisia.