Myynnin pelillistäminen on arjen motivointia

Rubik's CubeToisille myynnin pelillistäminen tarkoittaa aamun buukkikisaa leffalipuista ja toisille animoituja Angry Birds -maailmoja. Parhaat tulokset muotoutuvat kuitenkin näiden välimaastossa.

Käytännössä myynnin pelillistäminen tarkoittaa pelillisten elementtien tuomista osaksi arjen tekemistä houkuttelemaan, ohjaamaan ja motivoimaan ihmisiä tekemään tavoiteltuja tekoja tavoitellulla tavalla. Teknologia tukee, mutta onnistumisen avaimet ovat ihmisten oikea motivointi ja ohjaus, näkyvä oikeiden asioiden mittaaminen ja johtamista tukeva kulttuuri. Jos ihmisillä ei ole tarvittavaa osaamista, syntyy turhautumista ja mikäli motivaattorit eivät ole merkityksellisiä, ei synny sitä tarvittavaa kipinää. Kun palkitset tiimiäsi, valitkaa siis kullekin merkitykselliset asiat ensin yhdessä.

Tässä esimerkkinä kahdeksan motivaattoria, joita voidaan hyödyntää vipuvarsina myynnin pelillistämisessä:

  • Palaute antaa voimaa ja pysäyttää
  • Niukkuus saa aikaan tunteen erityisyydestä
  • Yllätyksellisyys luo iloa
  • Tunnustukset ja palkinnot sitouttavat
  • Yhteisöllisyys tiimiyttää
  • Epämukavuuden välttely saa aikaan liikettä
  • Omistajuus rakentaa vastuuta ja antaa rohkeutta
  • Tavoitteen saavuttaminen antaa uuden suunnan tekemiselle

Parhaimmat tarinat syntyvät, kun onnistutaan sitouttamaan ryhmä eri ominaisuuksilla ja vahvuuksilla varustettuja ihmisiä kulkemaan kohti samaa päämäärää. Tavoite yksinkertaisimmillaan on suunnata yksilön intressit kohti organisaation ja päättäjän intressejä. Joitakin motivoi Viking Gracen lahjakortit huvituksiin ja toisia taas mahdollisuus valita lomat ensimmäisenä, jotta pääsee lasten kanssa matkustamaan. Voin kokemuksesta sanoa, että mahdollisuus oman auton parkkeeraamiseen toimitusjohtajan paikalle viikoksi keventää kummasti luuria aamulla klo 7.55.

Me Cloudrivenillä olemme esimerkiksi palkinneet henkilöstöämme aamupaloilla, viski-illoilla ja myös mahdollisuudella tehdä hyvää muille hyväntekeväisyyden muodossa. Se mikä toimii juuri teille, riippuu organisaatio- ja johtamiskulttuurista sekä ennen kaikkea ihmisistä.

Entä se itse pelillistäminen ja myynnin haasteet?

Lähde liikkeelle näistä:

  1. Määritä tavoite ja sen mittaaminen
  2. Selvitä teot, jotka johtavat muutokseen kohti tavoitetta
  3. Määrittele motivaattorit ja herätteet
  4. Pohdi, miten saavutat yhteisön tuen
  5. Soita Aleksille ja sparraa

Muuta pelillistämisen avulla ymmärrys teoiksi! Tutustu TrainEngage Business -ratkaisuumme.