Myyntimiehen joulukalenterin 31. luukun takana seisoo kiitos

Lapselle kotona sen punaisen joulukalenterin luukun avaaminen tarkoittaa iloista yllätystä ja hidasta lähestymistä kohti sitä maagista iltaa, jolloin joulupukki saapuu. Samaan aikaan myyntimies kulkee myyntimyrskyssä ja vertailee vuoden tuloksia saavutettuihin tavoitteisiin, toivoo paria pelipäivää lisää ja miettii, mitä kauppoja vielä ennen kalenterinpyöräytystä on mahdollista hakea kotijoukkueelle.

Mikäli tavoitteet on asetettu oikein eli venyttämällä miltei maaliin, tulisi myyntimiehen joulun odotus olla aktiivista asiakastyötä, niiden viimeisten säkinpohjalta kurkkivien budjettipakettien noukkimista ja hellää huhuilua: “Tänäkin vuonna on vielä lämmintä klousauskättelyä tarjolla.”

Minun lämpimin myyntimiehen joulumuistoni on ollut, kun se punarusettinen viinipullon toimitus asiakkaan luokse toi mukanaan vielä viimeisen onnistumisen vain tunteja ennen kotikonnuille matkustamista. Ei ole koskaan askel ollut niin kevyt, kun myyntimies pääsi tämän jouluihmeen vielä myyntikelloon lyömään ja vielä tärkeämpänä, tuuletukset esimiehelle heittämään. Kuitenkin tarinan todellinen myyntimies on se joukkueen vetäjä, joka auttaa kaikki tiimiläiset maaliin tuulettaen ennen viimeistä vihellystä ja pitää huolta, että tsemppi riittää loppuun asti. Peli on ohi vasta, kun kaikki pelaajat ovat saaneet lomapassinsa leimattua, jolloin sen todellisen myyntimiehen joulukalenterissa ei olekaan 24 vaan 31 luukkua.

Se, mihin aito valmentaja vuotensa lopettaa, ei ole se viimeinen asiakaspuhelu, taikka viimeinen excelin päivitys, vaan se viimeinen tuuletus tiimilläisille. Tämä on se merkityksellinen hetki, joka mielestäni määrittää, minkälainen ja millä palolla se avauskokoonpano kohti seuraavaa neljää vuoroparia lähtee liikkeelle. Riippumatta siitä, mentiinkö lentämällä yli vai tippuiko rima, ne parhaat ja merkityksellisemmät hetket minulle ovat olleet esimiehen selkään taputus ja se viimeisen luukun takaa avautuva kiitos.

Myyntimiehen joulu on pidempi, mutta se on myös lämpimämpi, koska myynti on tiimipeli, ja kun voitot ovat yhteisiä, ei kukaan häviä. Iso kiitos tämän vuoden valmentajille, jotka ovat auttaneet minut maaliin ja ovat tehneet vuodestani merkityksellisen ja todellisen kasvun vuoden. Kenelle sinä aiot soittaa sen viimeisen puhelun?

Myynnissä onnistuminen ja sen tuoma huuma ovat myyntimiehen tähtihetkiä. Jotta niihin päästään, vaatii se paljon yrittämistä ja epäonnistumista. Nyt kun myyntimyrsky alkaa laantua, on erityisesti sen kannustavan palautteen ja kiitosten aika. Katso TrainEngage-webinaaristamme vinkit, miten tsemppaat tiimiäsi sillä viimeisellä luukulla.