Taasko takaisin sorvin ääreen – ahdistaako lomaltapaluu?

Suurin osa suomalaisista työikäisistä tekee parhaillaan paluuta työpöytiensä ääreen. Lomat on lusittu ja vaikka useimmilla kuuluisa sorvi onkin vaihtunut läppäriin ja kännykkään, lomaltapaluun aiheuttama ahdistus on tuttu vieras: kuinka päästä kiinni työrytmiin, kun on viimeiset pari viikkoa ”matkinut Naantalin aurinkoo”?

Tässä muutama hyvä vinkki lomaltapaluuahdistuksen lieventämiseen Työterveyslaitokselta:

  • Palaa töihin keskellä viikkoa, jos mahdollista. Kevennetty ensimmäinen työviikko auttaa sinua ohjaamaan ajatuksesi takaisin työasioiden pariin hellästi, mutta tehokkaasti.
  • Totuttele hitaasti työrytmiin. Anna kehollesi ja mielellesi aikaa tottua uuteen päivärytmiin. Väsähtäminen kesken päivän kuuluu asiaan ensimmäisinä lomanjälkeisinä työpäivinä.
  • Nauti kesästä työpäivän jälkeen. Älä jää toimistolle asumaan, vaan tee itsellesi merkityksellisiä ja mieluisia asioita työpäivän jälkeen. Nauti loppukesän lämpimistä illoista, liiku ja syö hyvin.
  • Tarkastele työtäsi ja työyhteisöäsi uusin silmin. Loman jälkeen omaa työtä on helpompi tarkastella tuoreesta näkökulmasta. Arvioi ensin kevään onnistumisesi ja laadi tämän pohjalta suunnitelma syksylle. Samalla voit myös punnita työyhteisösi työkäytäntöjä ja töiden järjestämistä: mikä toimii ja mikä ei?

Arkirytmiin palautumisessa kestää yleensä noin 1–2 viikkoa, mutta jos vielä tämänkin jälkeen mieli on maassa ja motivaatiota on vaikea löytää, on hyvä kääntyä esimerkiksi työterveyshuollon puoleen.

Muistathan myös, että aktiivinen elämäntapa, hyvä fyysinen kunto ja laadukas ruokavalio auttavat selviämään niin lomaltapaluun aiheuttamasta stressistä kuin syksyn kiireistä. Vinkkejä ja tsemppausta kohti parempia elämäntapoja saat suositusta Syyskroppa-verkkovalmennuksesta, joka alkaa TrainEngagessa 22.8.2016.


Syyskroppa 2016