Tarina oluesta ja työtyytyväisyydestä

Eikö totta, että sinullekin on muodostunut yhdeksi elämää jyystäväksi tavoitteeksi löytää työ, joka tuo merkitystä elämään? Työ joka on muutakin, kuin sitä peruspuurtamista? Merkityksellisen työn määrittelemisestä on tullut kuitenkin yhä haastavampaa. Meillä se kiteytyi yllättäen Cloudrivenin ikiomaan olueeseen. Tämä kirjoitus sisältää siis alkoholia ja panemista, mutta se ei kuitenkaan ole kertomus siitä, kuinka paransimme työtyytyväisyyttä lisäämällä afterworkeja. Mistä siis on kyse?

Märkä tarina alkaa yrityksestä, joka halusi auttaa asiakkaita luomaan parhaita asiakaskokemuksia ja ymmärsi, että avaintekijänä tässä on panostaminen yrityksen omiin työntekijöihin. Meillä puhutaan siis paljon merkityksellisestä työstä. Konsultoimme siinä asiakkaitamme, mutta haluamme, että suutarin lapsella olisi kerrankin myös omat kengät.

Työviikkomme päättyi viime perjantaina juhlallisiin tunnelmiin. Korkkasimme nimittäin ensimmäiset firman omat oluet. Mutta miksi olut oli meille muutakin, kuin vain huurteinen nautinto työviikon päätteeksi? Päästäkäämme full-stack-devaajamme Niklas, eli mies Cloudrivenin AmiraalIT oluiden takana ääneen siitä, miten työ ja harrastus voivat tukea toisiaan. Vihdoin meidänkin firmassa pannaan – ohrasella ainakin!

Mistä idea lähti?

Kollegani ovat innokkaita ruoan harrastelijoita. Minä taas olen keskittynyt olutharrastuksen myötä enemmän juomakestittämiseen. Yhtenä päivänä työkaveri huikkasi, että tarvittaisiin meidän brändikarkkien ja muiden kokkailujen seuraksi myös omaa juomaa. Siitä se idea sitten lähtikin.

Kerro lisää AmiraalIT oluesta?

Lähtökohtana on, että me itse (Cloudriven) tykätään oluesta. Näin ollen kyselin porukoilta, minkä tyyppisistä oluista he tykkäävät. Lisähaasteena on samalla saada aikaiseksi sellainen olut, jota voidaan tarjota tulevissa illanistujaisissa JP:n kokkailujen ohella.

Aiempiin kokemuksiin perustuen lähdin lähestymään tätä suunnittelemalla melko kevyen juoman, tyyliltään Pale Ale. Uskoisin, että suurimmassa roolissa on katkerot. Tai oikeastaan niiden vähäisyys. Useimmiten nimittäin ihmiset eivät tykkää erityisesti oluessa olevasta pistävyydestä. Kuitenkin sitä on hyvä olla vähän mukana tasapainottamassa maltaiden tuomaa makeutta.

Miksi halusit tehdä olutta työkavereille?

Ensisijaisesti tämä oli uusi kokeilu harrastuksen osalta. Olen Marian kanssa harrastanut oluen panemista jo lähemmäs pari vuotta ja lähtökohtana on aina ollut luoda omaan makuun sopivia reseptejä. Nyt oli hyvä mahdollisuus päästä kokeilemaan reseptin suunnittelua hieman laajemmalle yleisölle.

Lisäinnostusta kokeiluun on tuonut meidän avoin kulttuuri sekä työkavereiden tuki ja kiinnostus. On loistavaa, että työnantaja tukee työntekijöille tärkeitä asioita.

Mitä seuraavaksi?

Kerätään kommentteja tuotoksesta ja kehitetään reseptiä niiden avulla. Kyllä aina löytyy yksi tai parikin asiaa, mitä voi parantaa. Tämä on todennäköisesti hyvä pohja, jonka päälle lähdetään seuraavaksi rakentamaan meidän omalaatuista nimikkojuomaa. Esimerkiksi käväisi mielessä katajan, kuusenkerkän tai muun erikoisen maun lisääminen, koska meidän porukka nauttii ulkoilusta luonnossa.

Parhaat panovinkit?

Ensimmäiseksi vinkiksi voisin heittää, että kokeile ihmeessä. Älä edes yritä lähteä tavoittelemaan täydellisyyttä, koska siitä tulee joka tapauksessa hyvää. Jos ei ole mitään havaintoa, mitä tarvitaan ja miten homma etenee, suosittelen kurkkaamaan meidän kotipanimon tekemää ohjeistusta tekstimuodossa tai videoina. Etenkin tuo meidän tekemä videosarja panopäivästä on näppärä aloittelijoille, koska siinä näkee vaiheet käytännössä. Seuraa Mörköpanimoa somessa, mikäli aihe kiinnostaa!

Meillä Cloudrivenillä omien harrastuksien ja itsensä toteuttaminen arjen työn ohessa on tärkeässä asemassa. Lopulta työn merkityksellisyys näkyy etenkin johtamiskulttuurissamme. Työntekijöitä palkitaan esimerkiksi pelillistämisen keinoin rohkeudesta pyytää apua ja auttaa muita, mikä on tiivistänyt porukkaa. Käymme myös vuosittain yhdessä purjehtimassa. Vision Cruisen tavoitteena ei ole kirkastaa vain organisaatiomme visiota vaan keskustella avoimesti, jokaisen henkilökohtaisista elämäntavoitteista. Näin päivittäinen työkokemus vie meitä kohti myös muita tavoitteitamme. Omien unelmien ja tärkeiden asioiden tukeminen työn ohella onkin avainasemassa. Siksi meillä pannaan itse olutta, käydään joka vuosi Jukolassa ja koodaillaan yhdessä vapaa-ajallakin. Rakkaudesta lajiin on hyvä ponnistaa.