Tiedätkö mitkä rivit SharePoint-listassasi ovat kuumia ja mitkä kylmiä?

Cloudrivenin Virta-asiakkaat ovat nähneet tuotteen alkuajoista lähtien lämpökartasta, mitkä heidän tärkeimmät asiakkuutensa ovat, ja miten hyvällä hoidolla ne ovat viime aikoina olleet. Lämpökartta paljastaa välittömästi, miten myynti on painottunut kokonaisuutena. Myynnin seuraamisen lisäksi lämpökarttaa voidaan kuitenkin käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, kuten esimerkiksi työntekijöiden liikunta-aktiivisuuden visualisointiin.

Datan visualisoinnilla on paikkansa myös tavallisessa tietotyössä, ja tarkemmin sanottuna SharePointissa. Siksi julkaisimme SharePoint-sovelluksen nimeltä SharePoint List Data Visualizer, jonka voit asentaa SharePointiisi suoraan Microsoftin Office-kaupasta. Sovellus mahdollistaa minkä tahansa SharePoint-listan tai kirjaston visualisoinnin tree map -tyylisenä lämpökarttana. Tässä blogikirjoituksessa haluan hiukan avata erilaisia käyttöskenaarioita, joissa List Data Visualizerista voisi olla hyötyä sinulle ja organisaatiollesi.

Laatikkoleikkiä

Lämpökartta on kokoelma erikokoisia laatikoita, joiden koko määräytyy sen mukaan, kuinka paljon tietoa niiden sisään mahtuu. Laatikot voivat olla myös erivärisiä, mikä voi viestiä siitä, miten tärkeää tai tuoretta niiden sisältämä tieto on. Aina kun laatikkoon laitetaan uutta tietoa, se suurenee hiukan ja väri voi muuttua.

Lämpökartalla on mahdollista tehdä tiedosta nopeasti yhteenvetoja eri näkökulmista ja havaita siinä toistuvuuksia, jotka ilman visualisointia olisivat hyvin hankalasti havaittavissa. Erityisen hyödyllistä siitä tulee, kun dataa on paljon ja sitä voidaan suodattaa ennen visualisointia. Seuraavassa muutamia esimerkkejä käyttökohteista ja kysymyksiä, joihin visualisoinnilla saadaan vastaus:

[wpcol_1half id=”” class=”” style=””]

Palautteet ja arvioinnit

 • Mistä tuotteistasi tai palveluistasi saat eniten palautetta?
 • Mistä tuotteista palaute on positiivisinta?
 • Minkä tuotteiden osalta palaute on tuoretta?

Tietämyskanta

 • Mistä tuotteistasi tai palveluistasi on kirjoitettu eniten artikkeleita?
 • Ketkä niitä ovat kirjoittaneet eniten?
 • Mistä aiheista niitä kirjoitetaan eniten tällä hetkellä?

[/wpcol_1half] [wpcol_1half_end id=”” class=”” style=””]

Tuotekehitys

 • Mitä tuotteen ominaisuuksia on pitänyt korjata useimmin?
 • Minkä ominaisuuksien korjaaminen on tullut kalleimmaksi?
 • Ovatko korjausmäärät menossa ylös- vai alaspäin?

Ilmoittautumiset

 • Mihin tapahtumiin on ilmoittauduttu eniten?
 • Mistä yrityksistä on eniten ilmoittautuneita?
 • Miten ilmoittautumismäärät ovat vaihdelleet kuukausittain?

[/wpcol_1half_end]

Projektit halki, poikki ja pinoon

Sovelluksen kehitys lähti asiakastarpeesta pystyä havainnollistamaan, miten projektitoimitukset ovat jakaantuneet eri toimialojen ja tarjoomien kesken. Koska projekteista tehtiin usein referenssitarina, päätettiin, että asiakas alkaa ylläpitää referenssitarinoitaan erillisessä SharePoint-kirjastossa, joka metatiedotetaan toimiala- ja tarjoomatiedoin.

Kun kyseinen referenssikirjasto esitetään laatikkoina, asiakas näkee nopeasti, minkä toimialojen tuntemusta on kertynyt eniten tai mitkä tuotteet tuntuvat menevän parhaiten kaupaksi millekin toimialalle. Käyttämällä lisäksi väriä projektireferenssien tuoreuden visualisointiin asiakas näkee nopeasti, mitkä toimialat tai tarjoomat ovat tällä hetkellä kuumia ja mitkä vaativat aktivointia.

Project References

Laatikot toimivat pikalinkkeinä suodatettuun kirjastonäkymään, josta pääsee helposti kiinni dokumentteihin, joita klikattu laatikko visualisoi.

Pieni kisailu pitää treenausmotivaation korkealla

Käytämme itse List Data Visualizeria työntekijöidemme liikunta-aktiivisuuden visualisointiin. Lyömme tekemämme treenit yhteen SharePoint-listaan määrittäen, mitä lajia olemme treenanneet, milloin ja kuinka kauan. Olemme todenneet seuraavat visualisointitavat parhaiksi:

1) Kuukausittainen lajijakauma näyttää, mitä lajeja meillä ylipäätään treenataan missäkin kuussa. Alla olevassa kuvassa tummanpunainen väri ilmentää, että suunnistustreenejä on raportoitu aivan viime päivinä, kun taas viimeisimmästä salitreenistä on jo jokunen päivä aikaa ja muista lajeista kauemmin. Liekö Jukolan viestistä alkaneella suunnistusinnostuksella ollut vaikutusta siihen, että vielä elokuussakin pelillistetty metsässä juokseminen tuntui olevan suosituinta.

Employee Exercise Log

2) Henkilökohtaisten liikuntamäärien seuraamiseksi List Data Visualizer määritettiin esittämään laatikoissa jokaisen työntekijän liikuntakertoja kuukausittain. Laatikon väri puolestaan määritettiin esittämään kuukausittaista treeniaikaa skaalalla 0-15 tuntia. Nollalla tunnilla saa siis täysin keltaisen laatikon ja 15 tunnilla täysin punaisen. Jokainen pystyi seuraamaan oman laatikkonsa värin muuttumista keltaisesta punaiseen päin kuukauden edetessä ja verrata omaa liikunta-aktiivisuuttaan muihin.

Lisää käyttökohteita, kiitos!

Edellä kuvatut käyttötapaukset ovat esimerkkejä tiedon visualisoinnin mahdollisuuksista, joita olemme itse miettineet tietotyössä olevan. Käyttökohteita on varmasti kuitenkin paljon lisää. Minkä tärkeän tiedon haluaisit itse tuoda näkyviin omasta SharePointistasi?