Excel täyttää 33 vuotta – Aika modernisoida myös työskentelytapoja

Tiesitkö, että Microsoft Excel täyttää ensi kuussa 33 vuotta? Ihmetteletkö, miksi kollegat eivät ole kuulleetkaan tärkeistä muutoksista, vaikka lähetit heille selkeästi muotoillun sähköpostin aiheesta? Entä haluaisitko joskus tehdä töitä jossain muualla kuin avokonttorin hälinässä? Eli tuntuuko joskus siltä, että työkalut, toimintatavat ja työympäristö eivät aina vastaa nykypäivän vaatimuksia ja tarpeita?

Olen tänä vuonna mukana työnantajani järjestämässä PostNord Professionals –koulutuksessa. Tavoitteena on antaa työntekijöille työkaluja ja valmiuksia haastaa vanhat tavat ja luoda uusia mahdollisuuksia mm. luovan ongelmanratkaisun ja muutosjohtamisen avulla. Ilokseni olen saanut huomata, että konsernissamme ymmärretään muutoksen lähtevän ihmisestä.

Yksi tehtävistä on ollut seurata ja tarkkailla, miten muualla tehdään töitä – joko omassa konsernissa tai sen ulkopuolella. Cloudriven oli vakuuttanut minut innovatiivisuudellaan JP Wirran ja Jukka Koskenkannon toimesta jo keväällä, kun he pitivät meille onnistuneen sales excellence –workshopin. Kysyvä ei tieltä eksy, joten sain mahdollisuuden tutustua Cloudrivenin toimintaan yhden päivän ajan.

Ja tuo päivä alkoikin pirteästi, sillä tapana on aloittaa viikko aamujumpalla. Vieras sai tietenkin kunnian vetää tuon jumpan. Toivottavasti tietotyöläisten akilleen kantapää – lonkan koukistajat – saivat hieman vetreyttä ja virtaa työpäivään. Verryttely taisi ainakin olla siitä kevyemmästä päästä, sillä pistoolikyykyt ja yhden käden punnerrukset on kuulemma jo kokeiltu.

Pian tuli selväksi, että Cloudriven elää niin kuin saarnaa – jopa toimistotilat elävät joustavasti tarpeen mukaan. Miksi investoida lasipalatseihin, kun henkilöstö tekee töitä siellä missä se on järkevintä ja tehokkainta? Tänä päivänä toimistolla oli tavallista enemmän väkeä paikalla, sillä maanantait ovat lähipäiviä. Kun etätyö on normi, tarvitaan säännöllisesti myös fyysistä läsnäoloa. Vaikka töitä tehdään ajasta ja paikasta riippumatta, yhteisöllisyys alkaa ihmisten välisistä kohtaamisista.

Viikko- ja myyntipalavereissa oli selkeä rakenne, mutta tärkeintä ei ollut perinpohjainen asioiden läpikäynti, vaan vuorovaikutus ja informaatiovirta niiden pohjalta. Aiheina oli mm. työkavereiden innostaminen uudella blogilla, kiittäminen ja auttaminen, jotka kaikki johtavat vääjäämättömästi vahvaan yhteishenkeen. Kun mukaan on otettu työkalujen ja tavoitteiden pelillistäminen, tämä tapahtuu kuin huomaamatta.

Cloudrivenillä kaikki ovat sisällöntuottajia, kaikki ovat myyjiä ja kaikki auttavat toisiaan. Kaikilla on ajankohtainen ymmärrys siitä, mitä yritys tavoittelee. Ja yrityksellä on ymmärrys siitä, mistä ihmiset motivoituvat ja millä tavalla he haluavat tehdä töitä.

Cloudrivenin aamujumppa alkamassa

Onneksi hekin ovat vain ihmisiä. Haasteet ovat loppujen lopuksi samoja – miten esimerkiksi kiteyttää yrityksen ratkaisut ja palvelut viestiin, joka on helposti asiakkaiden ymmärrettävissä? Joskus ratkaisuja pitää etsiä laatikon ulkopuolelta – toivottavasti antamistani kommenteista ja ideoista oli apua.

Ja myönnetään – Excel on hyvä työkalu, käytän sitä itsekin päivittäin. Pyrin silti tekemään joka päivä jotain uutta tai jotain tuttua, mutta toisella tavalla. Tulokset vaikuttavat lupaavilta. Kiitos Cloudriven!

Eero Markelin
PostNord Strålfors Oy


Ota yhteyttä